Faszerowana kaczka

Składniki:
1 młoda kaczka (wraz z podrobami)
2 bułki
1 szklanka mleka
2 jajka
4 dag tłuszczu
1 łyżka posiekanej cebuli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kaczkę wypatroszyć, umyć. Cebulą zrumienić na tłuszczu. Dodać drobno posiekany żołądek, wątróbką, zieloną pietruszką, majeranek, sól i pieprz. Bułką namoczyć w mleku, odcisnąć, przetrzeć przez sito i z dwoma jajkami dodać do masy. Dobrze wyrobić. Farszem tym nadziać kaczką i zaszyć otwór. Kaczką po­solić i włożyć do brytfanny, polać ją tłuszczem i odrobiną wody. Piec w piekarniku na złoty kolor.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz