Makrela w pomidorowym sosie

Składniki:
2 makrele
sól, pieprz biały
2 łyżki soku z cytryny na sos:
250 ml soku pomidorowego
4 pomidory, 1 cebula
kilka gałązek oregano
sól, pieprz cayenne
oliwa z oliwek, masło

Sposób przygotowania:

Makrele umyć, usunąć wnętrzności, pozostawiając głowę.. Natrzeć ją solą, pieprzem i skropić cytryną. Odstawić na pół godziny. Przygotować sos: cebulę obrać i posiekać. W niewielkim rondlu rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić cebulę, a po chwili wlać sok pomidorowy. Pomidory obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki i włożyć do soku. Kiedy pomidory zmiękną, dodać sól oraz pieprz. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, włożyć makrelę i zalać sosem. Oregano umyć, posiekać i posypać sos. Piec 30 minut w temperaturze 180°C. Podawać z ryżem.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz