Marokańska zupa rybna

Składniki:
400 g ryby morskiej (dorszy karmazyn, dorada)
1 cebula obrana i naszpikowana 4 goździkami
4 zmiażdzone ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
4 łyżki oliwy
1 łyżka mąki
bouąuet garni (kolendra, tymianek, koper włoski i liść laurowy)
2 małe czerwone, ostre papryczki
7/2 łyżeczki harissy
szczypta szafranu
sól

Sposób przygotowania
1 Ryby sprawić, wyfiletować, umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.
2 W rondlu zagotować 1 i 1 /2 1 wody, dodać oliwę, naszpikowaną goździkami cebulę, bouquet garni, papryczki, szafran i harissę. Gotować 20 minut, po czym dodać pokrojoną w kawałki rybę. Gotować dalsze 15 minut.
3 Z garnka usunąć cebulę i bouquet garni, po czym ostrożnie wyjąć kawałki ryby. Obrać je z resztek ości i wrzucić ponownie do wywaru, który przez cały czas powinien stać na ogniu.
4 Mąkę rozprowadzić niewielką ilością wody, a następnie, ciągle mieszając, połączyć z zupą. Dodać zmiażdżony czosnek oraz sok z cytryny, ewentualnie dosolić.
5 Podawać bardzo gorącą, z grzankami.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz