Musaka

Składniki:
bakłażany
ziemniaki
sól

Mięsny sos pomidorowy:
cebula
wieprzowe mięso mielone
pomidory z puszki
przecier pomidorowy
koncentrat pomidorowy
zioła prowansalskie, bazylia suszona, czosnek, sól, pieprz

Sos beszamelowy:
mleko
mąka
masło
biały pieprz, mielona gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Bakłażany kroimy w plastry i solimy. Czekamy aż puszczą sok, a następnie smażymy je na patelni (teflonowej lub z niewielką ilością tłuszczu, bowiem bakłażany piją go bardzo dużo).
Ziemniaki (większej wielkości) gotujemy obrane i posolone. Po wystygnięciu kroimy na duże plastry (jak do zapiekanki).

Sos pomidorowy z mięsem:

Na oliwie podsmażamy cebulę na kolor złoty i dodajemy do niej mięso mielone. Mięso przyprawiamy czosnkiem mielonym, pieprzem i solą i smażymy rozdrabniając na maleńkie kawałeczki.
Kiedy mięso jest usmażone zalewamy je pomidorami z puszki, do tego dodajemy przecier pomidorowy i jeszcze na koniec koncentrat pomidorowy (wedle uznania), który wzmocni smak.
Sos pomidorowy doprawiamy czosnkiem, ziołami prowansalskimi, suszoną bazylią. Doprowadzamy do wrzenia. Trzymamy na wolnym ogniu ok. 15-20 minut mieszając od czasu do czasu.
Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem. Na dnie układamy pierwszą warstwę - ziemniaki i zalewamy ją sosem pomidorowym z mięsem. Na sos układamy warstwę bakłażanów (miejscami można także ziemniaki) i ponownie zalewamy sosem z mięsem. Na górę układamy kolejną warstwę bakłażanów.

Sos beszamelowy:

W rondelku roztapiamy masło z mąką i stopniowo dodajemy mleko. Ciągle mieszamy dolewając mleko aż otrzymamy konsystencję jogurtu naturalnego. Doprawiamy białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Sosem beszamelowym zalewamy musakę, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 20 minut w temp. 180 st.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz