Pierogi meksykańskie

Składniki:
Składniki na około 9 dużych pierogów

Składniki na ciasto:
200g białej mąki pszennej chlebowej (lub zwykłej mąki pszennej)
200g białej mąki orkiszowej (lub mąki pszennej j/w)
1.5 łyżeczki suszonych drożdży
1 łyżka cukru
3/4 szklanki mleka
szczypta soli
100 g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 jajko
1 łyżeczka ziaren kminku roztartych w moździerzu (pominęłam)
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
-
Składniki na farsz:
250 g mięsa mielonego
1 zielona papryka
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
2 papryczki chilli
4 łyżki czarnych oliwek
2 łyżki rodzynek
2 jajka na twardo
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
po 1 łyżeczce majeranku i oregano
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:
jajko+ 2 łyżki mleka do posmarowania pierogów


Sposób przygotowania:

Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem i dodajemy łyżkę mąki, odstawiamy na pół godziny, aż zaczyn podwoi objętość. (ja wstawiłam do ciepłego piekarnika i po 10 minutach miałam gotowy).
Obie mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy pieprz i kminek, wyrośnięty zaczyn, jajo, śmietanę, sól i masło i wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie, gładkie i lśniące. Pod koniec wyrabiania ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do lekko naoliwionej miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. W tym czasie przygotowujemy farsz - cebulę i czosnek siekamy, paprykę kroimy drobno. Na patelni z oliwą smażymy cebulę, czosnek, paprykę. Dodajemy mięso, oregano i majeranek i dusimy przez około 10 minut, aż mięso będzie gotowe. Wystudzony farsz przekładamy do miseczki, dodajemy drobno posiekane papryczki chilli, oliwki posiekane w ćwiartki i namoczone we wrzątku rodzynki. Jajka drobno kroimy, dodajemy do reszty farszu i całość mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy koncentrat i mieszamy całość do zmieszania się składników. Wyrośnięte ciasto przebijamy pięścią (odgazowujemy) i wkładamy na 15 minut do lodówki. Na dużym kawałku pergaminu do pieczenia cienko rozwałkowujemy schłodzone ciasto (maksymalnie 5mm) i za pomocą szklanki lub okrągłej foremki do wycinania ciastek wykrawamy krążki. Każdy krążek rozciągamy lekko na dłoni, napełniamy farszem i zlepiamy, bardzo mocno dociskając brzegi. Gotowe pierożki układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy mlekiem roztrzepanym z jajkiem i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Pierogi piec ok.30 minut.

Przed końcem pieczenia smarujemy pierogi jeszcze raz


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz