Pierogi tatarskie - Jeczpoczmaki

Składniki :
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki
- 2 jajka
- 2 kubki wody
- sól
- trochę oleju
Składniki na farsz:
- mięso mielone ok.1kg (najlepiej indycze - w kuchni tatarskiej nie je się mięsa wieprzowego)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 torebki ugotowanego ryżu
- 2-3 średnie marchewki (starte, surowe)
- olej

Sposób przygotowania:
1 Mięso mielone lekko podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
2 W międzyczasie ugotować ryż z dodatkiem soli i curry (ryż powinien być lekko niedogotowany).
3 Do mięsa dodać potarkowaną marchewkę, lekko przestudzony ryż, przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i curry.
4 Przygotować ciasto: do miski wsypać wszystkie produkty i zagnieść na gładkie ciasto. Odrywać średniej wielkości kawałki i rozwałkowywać na placki o średnicy ok.10- 12cm. Na środku kłaść łyżkę lub dwie nadzienia i zlepiać tak by powstał trójkąt, zrobić falbanki.
5 Na blaszkę położyć papier do pieczenia a na nim kolejno rozłożyć jeczpoczmaki. Posmarować je białkiem (ostatnio smarowałam żółtkiem i również wyszły zarumienione i smaczne). Piec w temp.180 st C ok 35-40min (tak by były lekko zarumienione z wierzchu)


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz