Zapiekanka grecka

Składniki
proporcje na 6-8 porcji

* 200g ryżu brązowego
* 500g mięsa mielonego z indyka
* 2 papryki, chętnie w różnych kolorach
* 100g sera feta
* 1/2 opakowania szpinaku
* 3 ząbki czosnku
* 1 duża cebula
* oliwa
* pieprz

Sposób przygotowania

Ryż ugotować zgodnie z przepisem, wystudzić.
Rozgrzać piekarnik do 200C.
Czosnek posiekać, poddusić na oliwie do miękkości. Dodać szpinak, dusić aż zwiędnie, odłożyć na bok.
Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić do miękkości. Dodać mięso, dusić aż mięso przestanie być różowe. Doprawić pieprzem.
Fetę pokroić w kostkę albo ugnieść widelcem.
W naczyniu do zapiekania zmieszać wszystko, co mamy do tej pory, czyli ugotowany ryż, zwiędły szpinak z czosnkiem, paprykę z mięsem i ser feta. Wstawić do piekarnika, zapiekać 15 minut.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz