Zapiekanka z mielonego mięsa i ziemniaków

Składniki :
2 cebule
250 g mielonego mięsa
2 jajka
sól i pieprz
1 kg ugotowanych
ziemniaków mączystych
1 łyżka masła
1/4l kwaśnej śmietany
100 g sera edamskiego
szczypta sproszkowanego czosnku

Sposób przygotowania :
1 Obraną cebulę pokroić w kosteczkę i razem z jajkami wymieszać z mięsem. Przyprawić solą i pieprzem.
2 Ziemniaki pokroić w plastry. Żaroodporną formę wysmarować masłem. Na dnie ułożyć część ziemniaków, warstwę mięsa i pozostałe ziemniaki.
3Ziemniaki zalać śmietaną wymieszaną ze startym serem, czosnkiem w proszku, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu.
4 Zapiekankę piec na środkowym poziomie nagrzanego piekarnika, aż górna warstwa ziemniaków uzyska złoty kolor.



Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz