Zapiekanka ziemniaczna z boczkiem i żóltym serem

Składniki:
600 g ziemniaków, które się nie rozgotowują
400 g niezbyt ostrej cebuli
100 g boczku
100 g żółtego sera Gouda
2 jaja
1/2 I mleka
1/8 I śmietany
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
4 łyżki siekanej natki pietruszki
4 łyżki tartej bułki
40 g masła pokrojonego w plastry


Sposób przygotowania
1 Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki. Boczek pokroić na małe kawałki, żółty ser zetrzeć na      tarce o grubych otworach.
2 Jaja roztrzepać w mleku. Dodać śmietanę, sól, pieprz i natkę pietruszki.
3 Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Ziemniaki i cebulę ułożyć warstwami tak, aby ostatnie były ziemniaki. Na to położyć boczek, a na wierzchu zapiekanki rozłożyć żółty ser. Całość zalać jajkami roztrzepanymi z mlekiem.
4 Zapiekankę posypać tartą bułką i obłożyć plasterkami masła. Piec na dolnym poziomie piekarnika. Przez ostatnie 10 minut zapiekać na górnym poziomie piekarnika, tak aby zapiekanka nabrała złocistego koloru.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz