Cielęcina po węgiersku

Składniki:
50 dag cielęciny bez kości
cebula
szklanka bulionu
2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
szczypta papryczki chili
100 ml śmietany 18%
łyżeczka mąki
oliwa, masło
2 łyżki mleka

Przygotowanie:

Cielęcinę kroimy w poprzek włókien na 5 cienkich plastrów. Każdy lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, a następnie panierujemy w mące. Smażymy na gorącym tłuszczu. Przekładamy do ciepłego rondla, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu smażymy posiekaną cebulkę. Przekładamy do niej znów mięso, podlewamy wszystko bulionem i dusimy pod przykryciem ok 15 min. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy do sosu z mięsa i bulionu, doprawiamy papryką chili i słodką. Zalewamy śmietaną, wymieszaną z mlekiem i łyżeczką mąki. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu ok. 2 min.,by mąka straciła smak surowizny. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany i piękny jasnoczerwony kolor. Gdy trzeba, doprawiamy sos do smaku. Podawać na  ciepło.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz