Udka faszerowane mięsem i pistacjami

Składniki :
4 udka z kurczaka
15 - 20 dkg mięsa mielonego
10 dkg pistacji
3-4 paczki plasterków bekonu
1 jajko
sól, pieprz, olej do smażenia

Udka należy pozbawić kości w taki sposób, żeby zostało nam mięso ze skorka w postaci prostokąta. To mięsko nasolić i popieprzyć z obu stron. Do mielonego dodać sol, pieprz jajko i dokładnie wyrobić na koniec dodać lekko pokrojone pistacje i wymieszać jeszcze raz. W rozłożony płat mięsa kłaść wałeczek mielonego z pistacjami i zawinąć. Następnie rozłożyć bekon tak, żeby każdy kawałek lekko zachodził na drugi i w to zawinąć nasze udko. Obsmażyć na patelni ze wszystkich stron na rumiano,zawinąć szczelnie w folie aluminiową i upiec w piekarniku ( ok 1 godz w temp 180°C ).


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz