Meksykańskie burrito

Składniki :
* mięso mielone np. mieszanka wieprzowego i drobiowego
* puszka pomidorów krojonych
* 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
* ugotowany ryż np. pełnoziarnisty
* ugotowana fasola biała najlepiej o małych oczkach ale każda się nada
* przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, może być także jakaś mieszanka do mięsa mielonego
* odrobina oleju do podsmażenia mięsa

Dodatkowo:
* sałata lodowa, papryka, pomidor
* starty żółty ser
* jogurt typu greckiego 10%tł./lub śmietana
* gotowe opakowanie tortilli pszennych

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim mięso, podlewamy wodą z przecierem i dodajemy pomidory z puszki.Całość smażymy przez kilka minut, aż mięso będzie gotowe a z potrawy odparuje większość płynu. Dorzucamy teraz ugotowany wcześniej ryż i białą fasolę, mieszamy i doprawiamy do smaku. W międzyczasie przygotowujemy warzywa, kroimy sałatę na mniejsze kawałki, pomidory i paprykę w kawałki wielkości kęsa. Na dużej patelni podpiekamy tortille pocięte w mniejsze kawałki (ok. 20 sekund z każdej strony, tak aby były chrupkie, a nie miękkie). Podajemy na dużych talerzach na środek wykładając porcję mięsa, które dookoła przyozdabiamy warzywami i kawałkami tortilli. Całość oprószamy żółtym serem i podajemy w towarzystwie salaterki z jogurtem greckim.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz